Lier Anderstadwandeling

img_5644.jpg 

Tussen Nete en Netekanaal ligt een stuk niemandsland met de naam Anderstad. Van de gelijknamige burcht resten enkel nog de grachten. Zij omringen nu een oud, krakkemikkig fabriekje, een wat vreemde verschijning in dit waterrijke land. De hele omgeving ademt rust uit en van tijd tot tijd kom je wel eens een auto tegen met een vrijend paartje. Lierke Plezierke ligt vlakbij. Ook vissers voelen zich aangetrokken door de plek. Als het echt heel warm is, wagen sommigen zich aan een duik in het Netekanaal. Verder zijn er alleen maar de vogels, die een visje komen verschalken in een van de vele vijvers en plassen.  Reigers, meeuwen en aalscholvers hebben het hier best naar hun zin. Ook waterrallen en blauwborsten verschuilen zich tussen het riet. Het is maar dat u het weet. Het hele gebied wordt beheerd door Natuurpunt. En zoals we van deze jongens gewoon zijn, hebben zij er een leuke wandeling uitgestippeld. Tot de belangrijkste smaakmakers behoren de vele, vaak ongewone zichtjes op Lier, het kleine jachthaventje langs het Netekanaal en het neoclassicistisch kasteeltje Ringenhof.

Voor foto’s en kaartje, klik hier (kies voor View as slideshow)

Beschrijving wandeltraject 

Vertrekken kunt u het makkelijkst op het Zimmerplein bij Liers bekendste monument, de Zimmertoren. Volg vanaf daar de GR-route Amsterdam-Parijs. Belangrijk is wel dat u de rood-witte streepjes in de juiste richting volgt en dat is Parijs, met andere woorden, als u vanop het plein naar de Zimmertoren kijkt, rechts. De GR-route voert u door het pittoreske begijnhof, langs de groene vesten, door het stadspark, tot bij de autobrug over de Nete. Aan de overzijde daarvan staat een kaart met daarop de eigenlijke Anderstadwandeling. Volg vanaf nu de rode pijltjes. Ze beschrijven een lus door het natuurgebied, of liever een strop, want het eerste en laatste deel zijn gelijk. Dat is minder erg dan het klinkt. Het licht en de perspectieven zijn telkens heel verschillend en zorgen dat het traject voldoende afwisseling biedt. Loop waar u kunt, zoveel mogelijk bovenop de grasdijken. De zichten zijn er zoveel interessanter dan vanop de asfaltweggetjes ernaast. Vanop het Zimmerplein is het parcours zo’n 10 km lang.  Zonder problemen kan u daar een paar kilometer afpitsen (kijk bij de brug gewoon even op het kaartje). Langer maken gaat ook. het makkelijkst kan u dat door, eenmaal terug op het Zimmerplein, de GR-route in de andere richting te nemen, tot aan de oude Spui. Daar volgt u links het wandelpad op de stadsvesten tot aan de Antwerpsestraat. Deze deels verkeersvrije winkelstraat brengt u naar de Grote Markt, waar de Eikelstraat rechts u terug naar het Zimmerplein voert. De uitbreiding voert u langs enkele stemmige hoekjes en tal van bekende en minder bekende monumenten: het Spui, de markt met stadhuis, belfort en vleeshalle en de gevangenispoort). Mits een klein ommetje kan u ook de St-Gummaruskerk meepikken en die is absoluut een bezoekje waard!

~ door girardo op februari 23, 2008.

4 Reacties to “Lier Anderstadwandeling”

  1. […] Deze wandeling laat zich prima combineren met een bezoek aan de stad zelf. Voor meer info, foto’s en trajectbeschrijving, klik hier […]

  2. […] Voor wandelingen in de omgeving van Lier, klik hier […]

  3. Was ik op zoek naar info over Anderstad bij Lier, kom ik toevallig meteen weer op uw blog terecht. U bent echt overal geweest.

  4. […] de natuur in de Netevallei wat beter leter kennen, dan is het zeker het overwegen waard. Net als de Anderstadwandeling trouwens, maar daar hebben we het ooit al eens over […]

Plaats een reactie